Mrkvové celozrnné muffiny

18. 12. 2020

Muffiny jsou jednoduché a rychlé na pečení. Mrkev zajistí vysokou vláčnost těsta a celozrnná špaldová mouka zvýší obsah vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek.

I přesto, že jsou muffiny z celozrnné mouky, je třeba myslet na jejich vyšší energetickou hodnotu a nepřehánět to s jejich konzumací.

Ingredience:

  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 4 středně velké mrkve, nastrouhané
  • 1/2 hrnku ananasu v konzervě
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku klasické hladké mouky
  • 2/3 hnědého cukru (můžete použít klasický bílý, jedná se pouze o chuť)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. V míse smícháme obě mouky a hnědý cukr, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  3. V druhé misce našleháme vejce a přimícháme olej spolu s vanilkovým extraktem.
  4. Konzervovaný ananas nakrájíme na malé kousky a vymačkáme z něj vodu.
  5. Následně pomalu smícháme tekutou složku těsta se sypkou. Přidáme nastrouhanou mrkev spolu s nakrájeným ananasem. Těsto by mělo být poměrně husté.
  6. Těsto rozdělíme rovnoměrně do nachystaných formiček na muffiny. Pečeme dozlatova, asi 30 minut.

 

 

 

Jaký je váš přístup ke zdravému životnímu stylu?

Zdravý životní styl není pouze o výživě nebo sportu, je o souhře několika faktorů, pojďme spolu zjistit, jak na to.

Mohlo by vás zajímat

Low carb palačinky

Low carb palačinky

Tyto jednoduché nízkosacharidové palačinky lze jíst na plno způsobů. Díky téměř nulovému obsahu sacharidů jsou vhodné...

Domácí hummus z cizrny

Domácí hummus z cizrny

Hummus je vhodný způsob, jak do jídelníčku zařadit luštěniny, konkrétně cizrnu, která je skvělým zdrojem vlákniny, a...