Krém z topinamburu je rychlý a jednoduchý s nízkou energetickou hodnotou. Zároveň dokáže zasytit i na delší dobu.
Na 3-4 porce si připravíme:
- 500 g topinambury
- 500 ml podmáslí
- bílou část pórku
- 100 ml bílé víno
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 lžíce řepkového oleje
- sůl
- slunečnicové semínko
Postup:
- Do hrnce nalijeme řepkový olej a zahřejeme na střední teplotu, přidáme nahrubo nakrájený, omytý a oloupaný pórek a nakrájený topinambur. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20-25 minut. Občas promícháme. Pokud by se ingredience začaly přichytávat, podlijeme trochou vody nebo vývaru.
- Když je zelenina uvařená doměkka, přidáme uzenou papriku, rychle zamícháme a hned zalijeme vínem, které necháme vyvařit.
- Odstavíme, přilijeme podmáslí a mixujeme. Dochutíme solí. Lze dozdobit např. slunečnicovým semínkem.
Živiny v 1 porci:
Energie: 1250 kJ
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 37 g
Tuky: 13 g
Vláknina: 7 g