Jaký je rozdíl mezi Nutričním terapeutem a Výživovým poradcem?

17. 12. 2018

V posledním desetiletí se neustále zvyšuje množství lidí zajímajících se o své zdraví a zdravý životní styl. Chceme dobře vypadat, a tak se snažíme sportovat nebo omezovat v jídle. S rostoucí poptávkou se roztrhl pytel s různými „odborníky“, kteří Vám slibují pomoc při změně Vašeho životního stylu. Mezi těmi všemi odborníky jsou lidé, kteří vám fundovaně poradí, ale také ti, kteří vám za nemalé peníze doporučí různé zázračné přípravky slibující například hubnutí „bez práce“.

Podle čeho se tedy řídit při hledání pomoci?

Nutriční terapeut

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník dle zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, stejně jako např. fyzioterapeut, optometrista či zdravotnický záchranář. Nutriční terapeut prošel vysokoškolským či vyšším odborným vzděláním, které zahrnuje několik oblastí, a to zejména:

  • Preklinický základ (biochemie, fyziologie, patofyziologie, mikrobiologie, anatomie, farmakologie a další)
  • Interní lékařství
  • Léčebná výživa a klinická výživa
  • Výživa v ochraně a prevenci veřejného zdraví
  • Hygiena potravin, potravinářské zbožíznalství a technologie
  • Základy epidemiologie
  • Potravinářská chemie a toxikologie

Vzdělání nutričního terapeuta umožňuje jeho práci s nemocnými. Na rozdíl od výživového poradce, který smí dle zákona pracovat pouze se zdravými osobami.

Výživový poradce

Výživové poradenství patří v České republice k živnosti volné a živnostenské oprávnění je možné získat i bez jakékoli kvalifikace. Výživový poradce tedy nemusí splňovat žádná kritéria. V lepším případě výživoví poradci alespoň absolvují kurz. Avšak kvalita jednotlivých kurzů se od sebe může výrazně měnit, například kurzy s akreditací MŠMT obsahují cca 150 hodin výuky, jsou ale i kurzy, které probíhají pouze přes internet. Výživový poradce se může skrývat i pod názvy jako „nutriční poradce“, „výživový specialista“ a další.

Zhubnout. Nabrat.
Být zase fit.
S profíkem to zvládnete.

Jaký je váš přístup ke zdravému životnímu stylu?

Zdravý životní styl není pouze o výživě nebo sportu, je o souhře několika faktorů, pojďme spolu zjistit, jak na to.

Mohlo by vás zajímat