Jste ze všech těch protichůdných informací na internetu zmatení a nevíte, co tedy jíst, a co ne?
Není se čemu divit. Dnes není problém, aby se k výživě vyjadřoval kdokoliv a své názory psal veřejně na internet.
Možná i vy přemýšlíte nad sestavením jídelníčku na míru – abyste měli jasno. Pro začátek je jídelníček na míru fajn volbou, než sám tápat a experimentovat zbytečně.
Než někomu zaplatíte, přečtěte si můj článek o tom, komu věřit a komu svěřit své zdraví, doslova.
Komu můžu důvěřovat?
Jak jsem již zmiňoval, je důležité, kdo jídelníček na míru sestavuje. Takový jídelníček může opravdu ovlivnit zdraví a zdravotní stav celkově.
První kritérium je vzdělání.
Nutriční terapeut:
- Nutriční terapeut je člověk, který studoval vysokoškolský obor (nejčastěji na lékařské fakultě), který se věnuje problematice výživy komplexně.
- Toto studium zahrnuje mimo jiné tyto obory:
- Preklinický základ (biochemie, fyziologie, patofyziologie, mikrobiologie, anatomie, farmakologie a další)
- Interní lékařství
- Léčebná výživa a klinická výživa
- Výživa v ochraně a prevenci veřejného zdraví
- Hygiena potravin, potravinářské zbožíznalství a technologie
- Základy epidemiologie
- Potravinářská chemie a toxikologie
Výživový poradce
- U výživových poradců už je to trošku těžší. Narozdíl od nutričního terapeuta zde není dáno potřebné vzdělání legislativou. Výživový poradce může být tedy kdokoliv – člověk bez jakéhokoli vzdělání, nebo se vzděláním.
- Můžete zde narazit na člověka s mnoha kurzy, který se ještě sám vzdělává. Ale také narazíte na lidi bez základní znalosti fungování lidského těla.
Výživová centra
- Tyto centra najdete běžně ve velkých i malých městech. Často se prezentují jako odborníci a lékaři, chodí v bílých pláštích a používají odborné výrazy. Alespoň se o to snaží.
- Zde narazíte často na zařazování různých doplňků stravy do jídelníčku – a náhodou si je můžete koupit i přímo u nich.
Recenze mohou napovědět
Při výběru odborníka mrkněte také na recenze. Ty mohou napovědět spokojenost klientů a také to, co se jim na spolupráci líbí. Recenze by ale měly být objektivní. Vhodné je např. sledovat Google Recenze daného odborníka.
Co je potřeba k sestavení jídelníčku na míru?
K sestavení jídelníčku nestačí jen váha, výška a hmotnost. Například já pracuji pomocí výpočtu tělesného složení na základě obvodů, váhy, výšky a věku. Po srovnání s výsledky z In-body jsou tyto výpočty velmi obdobné.
Dále je třeba analyzovat i váš dosavadní způsob života. Je třeba znát vaše zvyklosti, zdravotní stav, pohybovou aktivitu a preference různých potravin.
Je důležité znát dosavadní stravovací návyky – díky tomu může být jídelníček více přizpůsoben a nebude to pro vás taková změna.
Jak by měl jídelníček na míru vypadat?
Měl by být bez extrémů a hladovění. V jídelníčku by měly být i potraviny, které máte ráda. Ať už je to občasné zařazení sladkosti či slané dobroty.
Nemá význam mít striktní jídelníček postaven ze 100 % na zdravých jídlech, když takový jídelníček nezvládnete dodržovat dlouhodobě.
Určitě nemusíte jíst jen maso na vodě abyste zhubli. Jde to i s dobrým jídlem.
Nejlepší způsobem je k jídelníčku zařadit také pravidelné kontroly. Na takových kontrolách se analyzuje celý proces. Zjišťuje se, jestli jídelníček odpovídá, jestli vám vše vyhovuje. A když ne? Tak se hledá řešení.
Jídelníček by vás měl i něco naučit
Správně sestavený jídelníček na míru by vás měl i naučit základy o tom, jak s potravinami pracovat a jak si každé jídlo poskládat.
Proto doporučuji jídelníčky, kdy si jídla sestavujete sami. Máte pouze rozepsané suroviny, ze kterých si sami sestavíte, co máte rádi a na co máte zrovna chuť.
Jídelníčky, které rozepisují přesná složení jídel mohou být vyvážené. Ale málo kdy je lze dodržovat dlouhodobě. Přece jen, kdo chce snídat dopředu dané jídlo, když na něj nemá chuť?
Zároveň vás nic nenaučí, jen slepě kopírujete “šablonu”.