Cvičení doma vs cvičení v posilovně – výhody a nevýhody

23. 1. 2022

Cvičení a pohyb obecně je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Nezáleží přitom tolik na tom, jaký pohyb provádím.

Je pomocníkem při hubnutí, pomáhá s mentálním relaxem a snižuje riziko hromady onemocnění.

Máme nespočet možností, jak se hýbat. Hlavní ale je, aby nás to bavilo. V článku se proto pobavíme o konkrétních výhodách cvičení doma a ve fitku.

Jak si vybrat to nejlepší? A jak u toho vydržet? To se dočtete v článku.

Domácí cvičení

Určitě řada z vás cvičení doma vyzkoušelo. Třeba podle oblíbených tvůrců na youtube. V poslední době navíc obliba domácího cvičení vzrostla kvůli zavřeným posilovnám.

Výhody cvičení doma

Cena

Samozřejmě, návštěvy fitness center něco stojí. A někdy to nejsou malé peníze. Pro každého nemusí být cena za měsíční vstup do posilovny přijatelná, a proto raději zvolí cvičení v domácím prostředí.

Samozřejmě výbava na domácí cvičení také něco stojí. Vydrží ale roky.

Soukromí

Hodně důležitá výhoda je soukromí.

Ocení to především lidé, kteří se stydí jít do posilovny (i když opravdu není důvod se stydět za to, že pro sebe něco děláte).

Doma se opravdu nemusíte bát, že by vás někdo sledoval. Vy se tak můžete v klidu soustředit jen na cvičení a na nic jiného.

Pohodlnost

Nemusíte si chystat tašku, nemusíte cestovat do fitka a zase zpět. Jen se prostě rozhodnete a za 5 minut můžete cvičit.

Cesta do fitka může řadě lidí zabrat více času než samotné cvičení. Pokud jste pracovně nebo jinak vytížený člověk, tuto výhodu určitě oceníte.

Variabilita

I když se to nemusí na první pohled zdát, domácí cvičení si můžete dát na desítky způsobů. Můžete zkusit HIIT podle nějakého videa na youtube. Můžete si dát klasické kardio. Můžete si dát pilates či yógu.

Posilovat můžete s odporovou gumou, s vlastní váhou nebo třeba s činkou. Zapojíte fantazii a naučíte se využívat ke cvičení běžné věci, které má každá domácnost

Nevýhody domácího cvičení

Samozřejmě, stejně jako výhody s sebou nese posilování doma i nevýhody.

Motivace a rozptýlení

Za mě je největší problém nižší motivace. Doma zkrátka nemáme takovou chuť cvičit jako ve fitku. Když jdeme do fitka, náš mozek se na to už chystá. V posilovně se potom můžeme soustředit jen na cvičení. Navíc jsme za to zaplatili, tak si to poctivě odcvičím.

Zatímco doma nás může neustále něco rozptylovat. Může to být partner, dítě nebo cokoli jiného. Jsme stále v tom stejném prostředí a myslíme na jiné věci než na cvičení.

Nuda

I přesto, že cvičení doma může být bohaté a variabilní, někdy omrzí. Ne každý si zvládne vymýšlet neustále nové cvičení, které ho bude bavit. Časem se dostane do tréninkového stereotypu a domácí workout ho pomalu začne nudit. Nejčastěji se potom na cvičení vykašle úplně.

Proto se snažte zařazovat nové věci. Jednou si dejte kardio, jednou si dejte silovější trénink. Někdy si v klidu relaxujte u yógy.

Cvičební pomůcky

Ne každý má doma vybavení k domácímu cvičení. Někdy si vystačíme jen s vlastní váhou a pár věcmi, které má v domácnosti každý.

Pokročilý cvičenec však už ocení nějaké cvičební pomůcky. Mohou to být odporové gumy, činky, kettlebell atp. Takové vybavení už něco stojí, i když většinou vydrží do konce života.

Za mě je základní vybavení na cvičení doma odporová guma + pár činek (ideálně nakládacích). S takovým vybavením už je člověk schopný odcvičit celé tělo bez problému.

Fitness centra

Sportovní centra navštěvují zkušení cvičenci ale i úplní začátečníci. Návštěvnost a obliba fitek roste a stává se docela i módní záležitostí.

Výhody cvičení v posilovně

Motivace

Na rozdíl od domácího cvičení, posilování ve fitku motivaci zvyšuje. Když už se do fitka vydáte, chcete si ten trénink užít a oddřít, aby ta cesta stála za to. 

Motivuje vás i komunita lidí okolo vás, kteří mají podobný cíl jako vy. Cvičení ve skupinách zvyšuje toleranci k bolesti a únavě. 

Vybavení

Vybavení je nesporná výhoda. Doma nikdy nebudete mít takové vybavení, které je k dispozici v posilovně. Jen těžko doma najdete spěrací plošinu nebo klec na dřepy.

Zároveň zde najdete i hromadu různých strojů, na kterých můžete svaly procvičit zase trošku jinak.

Nevýhody posilovny

Vstupné

Jak jsem již zmiňoval, za služby se logicky platí. Vybavení fitka stojí miliony. Není se proto čemu divit, že se někdy platí docela vysoké vstupné. Nicméně je to investice do našeho zdraví, která se vždy vyplatí.

Velký počet lidí

Někdy se může stát, třeba na nový rok, že fitko praská ve švech. Pro někoho to potom nemusí být příjemné, být obklopen hromadou lidí.

Fitko je navíc místo, kde se lidé potí (logicky) a někomu to nemusí být příjemné. Ne každý navíc umí při cvičení používat ručník a nechává stroje od potu. Takovou zkušenost zažít nechcete.

Často se také stane, že jsou plné stroje, které chcete používat a musíte měnit trénink, abyste zbytečně neztráceli čas.

Co si z toho vzít?

Na otázku, zda je lepší trénink doma nebo ve fitku není jednoznačná odpověď. Každé má své pro a proti. Každý máme jiný cíl a jinou preferenci.

Jakýkoli pohyb se počítá. Proto je to nejdůležitější vybrat si co vás baví a u čeho vydržíte. Rádi si dáte doma HIIT podle videa a ve fitku zadřepujete? Tak to zkombinujte a cvičte někdy doma a někdy ve fitku. Cokoli vás bude bavit je super.

V ideálním případě je ale nejlepší mít ale nějaký plán a ne jen bezmyšlenkovitě skákat od jednoho druhu cvičení k dalšímu. Jen tak spolehlivě dosáhnete cíle.

Zhubnout. Nabrat.
Být zase fit.
S profíkem to zvládnete.

Jaký je váš přístup ke zdravému životnímu stylu?

Zdravý životní styl není pouze o výživě nebo sportu, je o souhře několika faktorů, pojďme spolu zjistit, jak na to.

Mohlo by vás zajímat