Muffiny jsou jednoduché a rychlé na pečení. Mrkev zajistí vysokou vláčnost těsta a celozrnná špaldová mouka zvýší obsah vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek.
I přesto, že jsou muffiny z celozrnné mouky, je třeba myslet na jejich vyšší energetickou hodnotu a nepřehánět to s jejich konzumací.
Ingredience:
- 1/3 hrnku oleje
- 2 vejce
- 4 středně velké mrkve, nastrouhané
- 1/2 hrnku ananasu v konzervě
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 3/4 hrnku klasické hladké mouky
- 2/3 hnědého cukru (můžete použít klasický bílý, jedná se pouze o chuť)
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- V míse smícháme obě mouky a hnědý cukr, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé misce našleháme vejce a přimícháme olej spolu s vanilkovým extraktem.
- Konzervovaný ananas nakrájíme na malé kousky a vymačkáme z něj vodu.
- Následně pomalu smícháme tekutou složku těsta se sypkou. Přidáme nastrouhanou mrkev spolu s nakrájeným ananasem. Těsto by mělo být poměrně husté.
- Těsto rozdělíme rovnoměrně do nachystaných formiček na muffiny. Pečeme dozlatova, asi 30 minut.