Krém z topinamburu je rychlý a jednoduchý s nízkou energetickou hodnotou. Zároveň dokáže zasytit i na delší dobu.

Na 3-4 porce si připravíme:

  • 500 g topinambury
  • 500 ml podmáslí
  • bílou část pórku
  • 100 ml bílé víno
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • slunečnicové semínko

Postup:

  1. Do hrnce nalijeme řepkový olej a zahřejeme na střední teplotu, přidáme nahrubo nakrájený, omytý a oloupaný pórek a nakrájený topinambur. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20-25 minut. Občas promícháme. Pokud by se ingredience začaly přichytávat, podlijeme trochou vody nebo vývaru.
  2. Když je zelenina uvařená doměkka, přidáme uzenou papriku, rychle zamícháme a hned zalijeme vínem, které necháme vyvařit.
  3. Odstavíme, přilijeme podmáslí a mixujeme. Dochutíme solí. Lze dozdobit např. slunečnicovým semínkem.

Živiny v 1 porci:

Energie: 1250 kJ
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 37 g
Tuky: 13 g
Vláknina: 7 g