Bezlepková dieta – zázračná hubnoucí dieta? Jaká jsou rizika?

30. 1. 2022

Bezlepková dieta je jedna z nejznámějších diet vůbec. Z průzkumu je zřejmé, že více než polovina americké populace se domnívá, že je bezlepková dieta zdravější než klasická strava.

Pokud přemýšlíte o vyřazení lepku, určité nejste sami. Než ale začnete, je třeba zvážit i potenciální rizika bezlepkové diety.

Co to vlastně bezlepková dieta je? A pomůže mi zhubnout?

V článku se dozvíte:

  • Co je to bezlepková dieta
  • Pro koho není lepek vhodný
  • Jaká jsou rizika bezlepkové diety
  • Bezlepková dieta a hubnutí
  • Proč je bezlepková dieta tak populární
  • Co jíst při bezlepkové dietě

Jak vypadá bezlepková dieta?

Bezlepková dieta je v podstatě jednoduchá. Zakazuje příjem lepku.

Co je to lepek?

Lepek je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v mnoha obilovinách jako pšenice, žito nebo ječmen. Běžně se proto vyskytuje ve všech potravinách, které tyto obiloviny obsahují – pizza, pečivo, cereálie, těstoviny atp.

Kdy má bezlepková dieta význam?

Bezlepková dieta vznikla jako jediná možná léčba nemoci s názvem celiakie nebo při alergii na lepek.

Celiakie je autoimunitní onemocnění (není to alergie na lepek), kdy při kontaktu střevní sliznice s lepkem dochází k poškození střevní sliznice vlastním imunitním systémem.

Jediná možná léčba celiakie je bezlepková dieta a lepek musí být zcela vyřazen ze stravy. Vadí i stopové množství.

Tímto onemocněním trpí méně než 2 %, přesto si více než polovina populace myslí, že by jim bezlepková dieta přinesla benefit.

Nemám celiakii a cítím se po bezlepkové dietě lépe

Zde je nejčastější příčinou placebo efekt. Z každé strany slyšíme, jak je bezlepková dieta zdravá a to nejlepší, co můžeme pro své tělo udělat. Hlava tomu samozřejmě věří a placebo efekt se může zaručeně dostavit.

Proč je bezlepková dieta populární?

Důvodů může být mnoho. I zde platí, že dlouho  omývaná lež se stává pravdou. V odborné literatuře není žádný důkaz, který by popsal škodlivost lepku u zdravých lidí.

  • Intuice – Na první pohled to vypadá jako dobrý nápad. Lepek je přeci zlo, tak jeho vynechání bude mít pozitivní vliv.
  • Logika – Když lepek škodí u celiakie, určitě může škodit i u zdravého jedince.
  • Celebrity – Eliminace lepku je běžně doporučována mnoha celebritami. A to jsou přeci největší odborníci na všechno.
  • Anekdoty – Výpovědi lidí, kteří bezlepkovou dietu zkusili a chválí ji do nebes.
  • Marketing – Bezlepkové potraviny jsou na vzrůstu a jejich marketing silně cílí na prodej.

Možná rizika bezlepkové diety

Bezlepková dieta nás může vystavit riziku nedostatku některých živin, riziko vzniku některých chronických onemocnění a může dokonce vést k růstu hmotnosti.

Výsledky studií:

  • Vědci sledovali příjem živin u lidí na přísné bezlepkové dietě. Výsledkem byl nedostatečný příjem vlákniny, železa a vápníku.
  • Jiná studie na více než 100 000 lidech zjistila, že lidé na bezlepkové dietě omezují příjem celozrnných obilovin a zvyšuje se u nich riziko srdečního onemocnění.
  • Gluten se může v těle chovat jako prebiotikum. Neboli jako zdroj potravy pro střevní bakterie. Právě změna střevního mikrobiomu je spojena s dodržováním bezlepkové diety.

Problém také může nastat po delší době dodržování bezlepkové diety. Naše střeva jsou chytrá a neustále se přizpůsobují látkám, které jíme. Pokud například začneme vynechávat laktózu, naše střeva přestanou produkovat enzym, který ji štěpí. To následně vede k problémům a laktózové intoleranci.

Podobně je to i s lepkem. Pokud se tedy po delší době rozhodneme znovu lepek zařadit, může se stát, že bude způsobovat střevní potíže.

Proč hrozí nedostatek živin při omezení lepku?

Je to docela jednoduché. Obiloviny (pšenice, žito, ječmen) jsou zdrojem nejen vlákniny, ale také řady vitamínů a minerálních látek.

Naopak základem bezlepkových produktů je většinou rýžová nebo kukuřičná mouka, které jsou o poznání chudší jak na vlákninu, tak na vitamíny i minerály.

Lidé s přísnou bezlepkovou dietou proto často trpí nedostatkem zinku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vápníku a vlákniny.

Je bezlepková dieta účinná při hubnutí?

Jeden z častých důvodů, proč lidé bezlepkovou dietu zkusí je samozřejmě hubnutí.

Bohužel vás zklamu, ale redukce tuku nenastane díky vynechání lepku, ale celkovou změnou stravy a tím i příjmu kalorií.

Může k tomu vést více důvodů. Jednak bezlepkové pečivo není tak dobré, jako klasické, proto ho také sníme méně.

Neznamená to, že by u klasické diety bylo příčinou nadváhy pečivo. Hlavním problémem je totiž spíše to, s čím pečivo jíme. A pokud vynechám klasické pečivo, sním i méně másla, salámů, tučných sýrů atp.

pecivo hubnuti

Pro více tipů navštivte IG profil @nutrim.cz

To všechno v konečném důsledku vede ke vzniku kalorického deficitu. A proto hubnu na bezlepkové dietě. Ne díky omezení lepku.

Proč není bezlepková strava vhodná redukční dieta?

Když pomineme riziko nedostatku některých živin a vlákniny, stojí před námi další potenciální problém.

Udržitelnost

Udržitelnost diety je to hlavní, co nás zajímá, když chceme dlouhodobě a zdravě hubnout. Nestačí totiž nějakou dietu držet týden a čekat výsledky, změna postavy zabere měsíce.

Bezlepková dieta omezuje řadu oblíbených potravin. A obecně platí, že čím více toho dieta zakazuje, tím těžší je ji držet dlouhodobě.

Než tedy s dietou začnete, odpovězte si na otázku: Zvládnu se takto stravovat do konce života? Nebude mi ta pizza někdy chybět? Nedal bych si občas klasické pečivo?

Co jíst při bezlepkové dietě?

Pokud se i přesto rozhodnete vyzkoušet bezlepkovou dietu, asi vás bude zajímat seznam potravin, které jsou vhodné.

Vhodné potraviny při bezlepkové dietě:

  • mléko, mléčné výrobky
  • maso, vnitřnosti
  • vejce
  • ovoce a zelenina
  • rýže, kukuřice
  • luštěniny
  • pohanka
  • rýžová, kukuřičná mouka
  • bezlepkové ovesné vločky
  • ořechy, semínka
  • oleje

Naopak nevhodné potraviny jsou všechny s obsahem pšenice, žita nebo ječmene. Někdy může být problém i u alkoholu. Celiaci nejsou citliví na alkohol jako takový, ale pokud se při jeho výrobě využívá např. slad, může způsobit problémy.

Zakázané potraviny:

  • Běžné pečivo
  • Těstoviny
  • Zahuštěné omáčky
  • Pivo
  • Mysli
  • Zákusky, dorty
  • Některé tyčinky

Co si z toho vzít?

Bezlepková dieta má bezesporu svůj význam u osob trpících celiakií nebo alergií na lepek. Pro zdravé osoby ale nepředstavuje žádné benefity.

Naopak jsou zde spíše rizika spjatá s omezením potravin bohatých na lepek. Mezi ty patří především nedostatek vlákniny a některých vitamínů a minerálů.

Bezlepková strava není ideální ani na hubnutí. Je striktní, hodně vás svazuje a omezuje. Jen málokdo vydrží dlouhodobě udržovat bezlepkovou dietu.

Při výběru diety poslouchejte spíše odborníky, kteří studiem fyziologie lidského těla tráví většinu života, než celebrity nebo různé fitness guru.

Zhubnout. Nabrat.
Být zase fit.
S profíkem to zvládnete.

Jaký je váš přístup ke zdravému životnímu stylu?

Zdravý životní styl není pouze o výživě nebo sportu, je o souhře několika faktorů, pojďme spolu zjistit, jak na to.

Mohlo by vás zajímat